Acidul tranexamic este un ingredient benefic pielii pentru estomparea diverselor tipuri de pete. Cercetările au arătat că eficiența acestui ingredient este comparabilă cu cea a hidrochinonei, standardul de aur, și chiar și problemele persistente precum melasma pot beneficia de pe urma acidului tranexamic.
De fapt, aproape 96% dintre participanții la studiu care au folosit acid tranexamic au observat îmbunătățiri vizibile după 12 săptămâni de utilizare zilnică atunci când a fost utilizat împreună cu o protecție solară cu spectru larg, care este esențială pentru a preveni petele (1).
Acidul tranexamic ajută la estomparea vizibilă a petelor cauzate de expunerea la soare și de asemenea:
Acidul tranexamic este un ingredient sintetic, solubil în apă, derivat din aminoacidul lizină. Trebuie formulat împreună cu ingrediente solubile în ulei pentru a fi biodisponibil pentru piele. Beneficiul său principal pentru piele este îmbunătățirea aspectului petelor care apar din cauza soarelui, dar poate ajuta și în alte tipuri și cauze de hiperpigmentări (2).
Pentru a fi eficiente în reducerea vizibilă a petelor, produsele de îngrijire a pielii cu acid tranexamic ar trebui să conțină între 2-5% din acest ingredient (4). Deoarece produsele topice care vizează hiperpigmentările tind să dea rezultate mai bune cu ingrediente complementare, cel mai bine este să cauți un tratament cu acid tranexamic și cu alte ingrediente care îmbunătățesc aspectul pielii, cum ar fi niacinamide, diferite forme de vitamina C și extracte de plante pentru luminozitate, cum ar fi rădăcina de lemn dulce (5).
Combinarea ingredientelor asigură rezultate mai bune și pentru că fiecare are modalități unice de a reduce petele.
Notă: acidul tranexamic nu este foarte dependent de pH; este eficient în intervalele de pH de la 3 la 8 și pare să fie cel mai bun pentru piele atunci când este formulat într-un produs al cărui pH este între 5 și 7 (8).
Acidul tranexamic pare să aibă o capacitate specială de a reduce rata cu care se formează hiperpigmentările pe suprafața pielii, în special după expunerea la radiații UV.
Uneori, acest pigment este concentrat într-o zonă mică – gândește-te la petele maro tipice; alteori, este mai degrabă o hiperpigmentare difuză, asemănătoare unei măști, care apare la nivelul feței și în jurul gurii.
Acidul tranexamic permite straturilor de suprafață ale pielii să-și recapete culoarea naturală, uniformă. Trucul este răbdarea: poate dura 8-12 săptămâni de utilizare zilnică până când vezi rezultate semnificative.
Adăugarea acestui ingredient la rutina de îngrijire a pielii este simplă. Toate tipurile de ten, vârstele și etniile care se luptă cu hiperpigmentări îl pot folosi zilnic. În rutina ta de îngrijire a pielii poți să aplici acest ingredient pe zone restrânse de piele sau pe toată fața.
Dacă ai mai multe pete, poți să aplici Clinical Discoloration Repair Serum pe toată fața dimineața după curățare, toner sau booter (dacă folosești) și/sau orice alt produs tratament și termină rutina cu o cremă cu protecție solară. Poți chiar să aplici serul doar pe zonele cu pete.
Urmează același model pentru rutina de seară, aplicând pe toată fața și urmând cu alte tratamente, după cum este necesar, și apoi terminând cu o cremă hidratantă. Nu trebuie să aștepți între pași, dar ai grijă să păstrezi cât mai mult produs cu acid tranexamic pe pete.
Referințe
1. Dermatology and Therapy, Septembrie 2017, pag. 417-424
2. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, August 2019, pag. E73-E74
3. BioMed Research International, Noiembrie 2018
4. International Journal of Women’s Dermatology, Februarie 2019, pag. 30-36
5. Journal of Drugs in Dermatology, Mai 2019, pag. 454-459
6. Journal of Research in Medical Sciences, August 2014, pag. 753-757
7. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, Aprilie 2020, pag. 897-903
8. Microchemical Journal, Septembrie 2017, pag. 333-342
Descoperă și alte articole despre ingrediente benefice pielii