Suntem adesea întrebați despre ce trebuie și ce nu trebuie să faci atunci când folosești retinol: exfolianții cu acizi alfa sau beta hidroxi (AHA și BHA) „dezactivează” retinolul sau îi reduc eficacitatea? Ar trebui să folosesc retinol doar seara? Sunt produsele cu retinol incompatibile cu produsele cu vitamina C? Simplu spus, nu. Nu am văzut nicio cercetare științifică care să indice că toate acestea sunt adevărate.
Există, de asemenea, o teamă comună că retinolul ar putea irita pielea. Deși este adevărat că nu toată lumea poate folosi orice produs de îngrijire a pielii cu succes, formularea sau alte ingrediente problematice sunt adesea vinovate – nu neapărat retinolul. Este important să alegi numai produse bine formulate, care să nu conțină ingrediente iritante și să monitorizezi modul în care pielea răspunde la diferitele concentrații ale retinolului.
Scopul nostru este să te ajutăm să obții cel mai bun aspect al pielii posibil, iar asta începe cu informații precise și corecte. Ca întotdeauna, apelăm la cercetare pentru a pune capăt îngrijorării sau confuziei legate de retinol.
Este o concepție populară greșită care spune că retinolul este un exfoliant. Nu este, deoarece nu poate rupe legăturile care țin celulele moarte ale pielii pe stratul cornos, acumulate în aglomerate. Retinolul este un antioxidant care promovează regenerarea celulară și un ingredient important de refacere a pielii care poate influența modul în care celulele pielii se maturizează. Astfel, îmbunătățește multiple aspecte ale pielii, făcând-o să arate mai sănătoasă, mai netedă.
În timp ce retinolul poate provoca o reacție de descuamare pentru unele persoane, acest efect secundar (adesea temporar) nu trebuie confundat cu exfolierea. Acizii exfolianți AHA și BHA ajută la îndepărtarea imperceptibilă a celulelor moarte de la suprafață. Nu vezi și nu simți exfolierea normală, vezi doar piele netedă, sănătoasă.
Dacă te confrunți cu descuamări (scuamele sunt denumite popular coji) din cauza folosirii retinolului, este posibil să aplici un produs cu retinol care este prea puternic pentru pielea ta sau să aplici produsul cu retinol prea des. Trecerea la o concentrație mai mică sau aplicarea produsului actual cu retinol mai rar ar putea rezolva problema.
Retinolul și retinoizii (ambii sunt derivați de vitamina A) sunt adesea considerate ingrediente exclusiv pentru pielea matură, datorită capacității lor de a reduce aspectul liniilor fine și a ridurilor, de a combate petele cauzate de soare și de a promova o piele mai fermă (1). Cu toate acestea, retinolul și retinoizii nu sunt doar pentru pielea matură.
Asociația Academiei Americane de Dermatologie recomandă adăugarea derivaților de vitamina A în rutina de îngrijire a pielii la vârsta de 20 de ani, când procesul natural de refacere a celulelor pielii încetinește (2). Începerea utilizării unui produs cu retinol și alți antioxidanți în această decadă a vieții tale poate ajuta la corectarea acestei încetiniri și la menținerea pielii sănătoase.
Dacă pielea ta este predispusă la erupții, dermatologul îți poate prescrie un produs cu retinoid înainte de vârsta de 20 de ani. Acest lucru se datorează faptului că retinolul și retinoizii sunt, de asemenea, utilizați pentru combaterea erupțiilor (3). Cu toate acestea, preadolescenții și adolescenții nu ar trebui să utilizeze retinol sau retinoizi decât dacă le sunt prescrise de un dermatolog, deoarece pielea tânără nu are nevoie de retinol, încă funcționează într-o manieră sănătoasă.
Un studiu recent a dezvăluit două lucruri importante: nu numai că asocierea vitaminei C cu retinol s-a dovedit eficientă, dar cele două ingrediente acționează perfect împreună pentru a apăra pielea împotriva agresiunii mediului atunci când sunt folosite aplicând protecție solară în cantitate generoasă în fiecare zi din an.
Îngrijorarea cu privire la combinarea acestor ingrediente se bazează pe concepții greșite despre pH și aciditate. Vitamina C, în special acidul ascorbic, necesită un pH scăzut pentru a rămâne stabilă – sau fără pH, dacă nu există apă în formulă. Rezultatul este un mediu mai acid, dar știm că aciditatea nu dezactivează retinolul; la urma urmei, pH-ul pielii este în mod natural acid, iar retinolul se găsește în mod natural în piele.
Cercetările au arătat că o combinație de vitamine în cosmetice va oferi rezultate optime, incluzând aici vitamina A (un alt nume pentru retinol), C și E (10). Retinolul și vitamina C creează împreună de fapt un mediu mai bun pentru retinol prin stabilizarea acestuia, accetuându-i eficacitatea. Se pare că utilizarea unui ser antioxidant cu retinol și alte vitamine te poate ajuta să profiți de toate beneficiile retinolului.
Unii retinoizi sunt mai puternici decât retinolul, alții nu. Totul depinde de câți pași necesită retinoidul în cauză pentru a se transforma în acid retinoic, forma de vitamina A cu care poate lucra pielea.
Retinolul necesită două transformări pentru a ajunge în forma de acid retinoic (11). Acest lucru îl face mai puțin puternic decât retinaldehida (cunoscută sub numele retinal) care necesită doar o conversie pentru a deveni acid retinoic și mai puternic decât palmitatul de retinil care necesită trei conversii.
Concluzia: Retinolul este doar un ingredient, dar există șase clase de retinoizi, fiecare cu potențe diferite, unele mai puternice, altele mai slabe (12).
Află mai multe despre retinol și produsele Paula’s Choice cu retinol.
Referințe pentru aceste informații:
1. Clinics in Dermatology , noiembrie-decembrie 2008, paginile 633-635
2. Asociația Academiei Americane de Dermatologie, accesat în februarie 2024, pagina web
3. Canadian Medical Association Journal , februarie 2016, paginile 118-126
4. Jurnalul de patologie , ianuarie 2007, paginile 241–251
5. Cercetări toxicologice , martie 2010, paginile 61–66
6. International Journal of Cosmetic Science , februarie 2017, paginile 56-65
7. Journal of Cosmetic Dermatology , martie 2016, paginile 49-57
8. Journal of Drugs in Dermatology , martie 2015, paginile 271-280
9. Clinical Interventions in Aging , decembrie 2006, paginile 327–348
10. Dermatologie , mai 2014, paginile 314–325
11. Progrese în dermatologie și alergologie , august 2019, paginile 392-397
12. Journal of Cutaneous Medicine and Surgery , ianuarie 2022, paginile 71-78