Dacă mai ai crema cu protecție solară deschisă vara trecută ar fi bine să te gândești de două ori înainte de a o folosi pentru că s-ar putea să te alegi cu daune cauzate de soare. Expunerea pielii neprotejată la soare poate duce la daune solare și apoi la îmbătrânirea prematură a pielii, indiferent dacă e vorba de arsură solară sau nu.
Și dacă te-ai întrebat vreodată: „crema cu protecție solară expiră?”, îți putem spune cu siguranță că da. Dar cum poți spune dacă SPF-ul tău a expirat?
În primul rând, produsul va avea cu siguranță o dată de expirare care este de obicei tipărită pe ambalaj. Data de expirare indică momentul în care filtrele solare din formulă nu mai sunt la fel de eficiente – nu te poți baza pe o protecție solară expirată pentru a proteja pielea de razele UV.
Dar totuși cât rezistă filtrele din crema cu protecție solară? În general, majoritatea produselor cu SPF au o durată de valabilitate de până la trei ani de la data producției. Dar nu este întotdeauna atât de simplu; mai sunt câțiva alți factori de luat în considerare.
Primul și cel mai important este PAO – durata de valabilitate de la deschiderea produsului care exprimă timpul în care produsul oferă protecția solară specificată pe etichetă. Apoi condițiile de păstrare au un rol la fe de important – lumina, căldura și umiditatea degradează formula cosmeticelor.
După ce ai verificat data de expirare și timpul care a trecut de la deschiderea produsului (PAO), verifică textura, culoarea și miroasul. Dacă textura s-a schimbat (de exemplu: a devenit mai apoasă sau mai granuloasă), produsul și-a schimbat culoarea sau are un miros diferit față de când l-ai deschis pentru prima dată, este posibil ca SPF-ul să fie ineficient și ar trebui să îl înlocuiești.
Totul depinde de cum și unde a fost folosită. Când este depozitată corect, ar trebui să fie eficientă până la încheierea timpului de valabilitate (PAO) tipărit pe ambalaj sub forma unei cutii deschise și un număr care exprimă numărul de luni – de obicei 12 luni de la deschidere.
Dar crema cu protecție solară care a fost expusă la căldură, lumina directă a soarelui, bacterii și umiditate se poate degrada mai repede și va oferi mai puțină protecție – sau chiar deloc.
Asta înseamnă că este întotdeauna cel mai bine să păstrezi crema cu protecție solară într-un loc răcoros, întunecat și uscat. Așa că, atunci când ești în vacanța de vară și ai crema cu SPF în geantă pentru reaplicare, încearcă să o protejezi pe cât posibil de lumina soarelui pentru a împiedica degradarea accelerată cauzată de radiațiile UV și căldură. Nu păstre crema cu SPF în mașină!
Nu te poți baza pe protecția solară expirată pentru a oferi o protecție corespunzătoare. Dacă decizi să utilizezi o protecție solară expirată, este posibil să observi primele daune cauzate de radiațiile UV: pielea inflamată și roșie. În plus, vei fi expusă și la radicalii liberi nocivi care pot accelera îmbătrânirea pielii.
Din nou, depinde de modul în care a fost depozitată. Dacă produsul tău nedeschis a stat într-un loc însorit lângă piscină sau în mașină în timp ce ești la plajă, formula se poate deteriora chiar dacă nu ai deschis-o. Când este depozitată corect, ar trebui să fie eficientă până la data de expirare.
Dacă încă te gândești la întrebarea: „crema mea cu protecție solară mai este eficientă”? nu uita să verifici întotdeauna cum arată, cum se simte și cum miroase SPF-ul tău înainte de a-l aplica pe piele. De asemenea, merită reamintit faptul că, dacă folosești crema cu protecție solară zilnic și în strat generos aplicând 1.25 ml cât este recomandat, aceasta se va epuiza oricum destul de repede.
Descoperă cremele cu protecție solară de la Paula’s Choice.